gepubliceerd op 23 juni 2023
Van kluis naar kussen: Caribische literatuur

In de nieuwe aflevering van Van Kluis Naar Kussen, de online talkshow van de UB Leiden, gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met schrijvers Ellen Ombre en Roline Redmond, historicus en surinamist Roosmarijn Hoefte en vakreferent Latijns-Amerika en de Cariben, Dennis Bus. Naast de recente publicaties Last van Ombre en De Doorsons van Redmond bespreken de gasten hun favoriete boek uit de collectie Caribische literatuur van de UB Leiden. Aan bod komen De laatste resten van tropisch Nederland van W.F. Hermans, Witte schuld van Thomas Harding en Strafhok van Bea Vianen.

In de Caribische literatuur is de doorwerking van het kolonialisme en slavernij een alomtegenwoordig thema. Bij gebrek aan historische bronnen zijn schrijvers van zowel fictie als non-fictie aangewezen op mondelinge overlevering. Onderzoek doen naar deze geschiedenis en erover schrijven gaat altijd gepaard met vragen als: wie heeft wat bewaard, en waarom? Wie beheerde de archieven, en wat wordt daarin niet gezegd? Die vragen houden schrijvers en onderzoekers de laatste jaren steeds meer bezig.

De Caribische collectie van de UB Leiden is een van de grootste ter wereld op het gebied van de Nederlands-, Spaans-, Engels-, en Franstalige Caraïben. Met de komst van de collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in 2014 is het ook de grootste collectie ter wereld op het gebied van Suriname en de eilanden van de (voormalige) Nederlandse Antillen. De collectievorming sluit nauw aan op onderwijs en onderzoek binnen het KITLV en de Universiteit Leiden.

Bekijk via deze link Van Kluis naar Kussen op Youtube.