gepubliceerd op 21 mei 2023
Manuscripten UB Leiden werelderfgoed

UNESCO heeft een internationale set van vijftien manuscripten over de eerste reis rond de wereld van Ferdinand Magellaan en de drie Hikayat Aceh manuscripten erkend als werelderfgoed. Drie van deze manuscripten bevinden zich in de UB Leiden.

De manuscripten over de eerste reis rond de wereld zijn afkomstig uit de collecties van Arquivo Nacional da Torre do Tombo in Portugal, Archivo General de Indias in Spanje, Yale University Library in de Verenigde Staten en Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Uit de Leidse collecties is het manuscript VLF 41: Ferdinandi Oliveri de Sancta Columba (1507-85) opera duo: Ars náutica, autograha. – Viagem de Fernao de Magalhaes, secundum narrationem cuiusdam socii et suppletus ex aliis fontibus, lusitanice opgenomen. Dit Portugese manuscript uit 1550 bevat hoofdzakelijk een tekst over navigatie door Fernão de Oliveira (1507-circa 1581). De laatste katernen bevatten het verslag van de reis van Magellaan. Manuscript VLF 41 is gedigitaliseerd en vrij beschikbaar in Digital Collections.

De Hikayat Aceh is een inheemse geschiedenis van het voormalige sultanaat van Atjeh op het eiland Sumatra in het huidige Indonesië. Het is geschreven in het Maleis in Arabisch schrift en beschrijft en looft de Atjehse sultan Iskandar Muda (1583-1636), een nationale held in Indonesië. Twee Hikayat Aceh manuscripten (Or. 1954 en Or. 1983) worden beheerd door de UBL en één manuscript (ML 421) door de Nationale Bibliotheek van Indonesië. Met slechts drie overgeleverde manuscripten is de Hikayat Aceh een zeer zeldzame tekst. De Hikayat Aceh is daarmee een belangrijke bron voor iedereen die geïnteresseerd is in de islam, internationale betrekkingen en de geschiedenis van Atjeh. Manuscripten Or. 1954 en Or.1983 zijn door de UBL gedigitaliseerd en vrij beschikbaar gemaakt in Digital Collections.

 

Hikayat Aceh manuscript Or. 1954

 

 

 

 

 

Hikayat Aceh manuscript Or. 1983