gepubliceerd op 1 juni 2023
Themanummer Indische Letteren: De stille kracht

Vorig jaar februari organiseerde onze Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde een lezingenmiddag over de roman De stille kracht van Louis Couperus. Deze beroemde roman stond in een viertal lezingen centraal, en werd steeds vanuit een ander oogpunt belicht.  In het nieuwe nummer van Indische Letteren, het tweede van deze jaargang, zijn de lezingen van H.T.M. van Vliet, Liesje Schreuders, Michiel Leezenberg en Looi van Kessel afgedrukt, aangevuld met een artikel van Marijke Denger.

Van Vliet richt zich op de ontstaans- en tekstgeschiedenis in relatie tot de centrale thematiek van de roman terwijl Leezenberg zich richt op de rol van de islam in de roman. Schreuders onderzoekt het failliet van het patriarchale erfgoed en Van Kessel vraagt zich af wat het oplevert De stille kracht te lezen van een queer-perspectief. Denger besluit het nummer met met een vergelijking van De stille kracht met de roman Sally van Hugh Clifford.

Het lidmaatschap van de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde staat open voor iedereen. De contributie bedraagt 35 euro per jaar (abonnementen buitenland: 45 euro). Leden ontvangen vier keer per jaar het tijdschrift Indische Letteren. Aanmelden als lid kan via deze link. 

Indische Letteren, 38ste jaargang, nummer 2, juni 2023.