gepubliceerd op 10 juni 2023
Poëzie van nu 48: ‘honger, heteronormativiteit & het heelal’ van Lies Gallez

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over honger, heteronormativiteit & het heelal van Lies Gallez:

Ze zijn er steeds meer, lekkere wijnen van eigen bodem. Wanneer anderen, aanhangers van Tesla en warmtepomp, meegenieten van zo’n fles van dichtbij, zeg ik graag op pesterige toon: dat danken we aan de klimaatverbetering. Meteen maak ik nog wat rekensommen over de elektriciteit die warmtepomp en Tesla slurpen. Er volgen misschien geen harde klappen maar wél harde woorden. Alsof je een rij heiligenbeelden van de sokkels hebt gekieperd.

Ze zijn er steeds minder, opzienbarende Nederlandse en Vlaamse dichtbundels. Dichtbundels die geen verlengstuk zijn van de krant, geen vervolg van de radio, geen voortzetting van alle onwrikbare oordelen. Poëzie hoort ánders te zijn. De poëzie in honger, heteronormativiteit & het heelal, de eerste dichtbundel van Lies Gallez (1990), komt in verschillende opzichten ánders over, in vorm (regels die doorgaans alleen ophouden omdat de rand van de bladzijde is bereikt) en in toon (alsof je tegenover een drukke, drukke prater zit). Maar de inhoud?

Daar gaan we weer, met riedels als ‘je moet vergeten dat de aarde opwarmt. je sust je schuldgevoel met zonnepanelen, een elektrische auto’ en verzuchtingen in de trant ‘het wordt almaar warmer en warmer en warmer’. De veilige en voorspelbare weg. Terwijl je bij poëzie hoopt op een grillige en gevaarlijke route. Zeggen wat iedereen zegt over de ‘klimaatopwarming’, dat doet Lies Gallez in de afdeling ‘het heelal’. Ook de afdeling ‘heteronormativiteit’ biedt inzichten die je vooral verwacht in het programma van een correcte politieke partij. ‘Ik wil alle heteronormatieve vragen die me ooit gesteld zijn inruilen,’ schrijft ze nadat ze ontdekte óók op vrouwen te vallen.

Op één vrouw in het bijzonder en juist dan wordt ook haar poëzie bijzonder. Liefde in tijden van corona, de ene zij is hier en de andere zij is dáár, ‘we bewaren niet 1,5 meter maar 106,9 kilometer afstand van elkaar’. Achterin de bundel bedankt Lies Gallez de lezer: ‘ik hoop dat onze harten elkaar in de pagina’s even mochten aanraken.’ Zulke poëzie, zulk contact, alsof je de dichter ontmoet, met natuurlijk een wijn uit Zeeland, Brabant of Limburg erbij.

Mario Molegraaf

honger, heteronormativiteit & het heelal, Uitgeverij Querido, paperback, 72 pag., € 20,-
ISBN: 9789021476629