gepubliceerd op 12 mei 2023
Van huis en haard: dagboek van een jaar op drift

Van Pieter Waterdrinker is bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar Van huis en haard. Dagboek van een jaar op drift verschenen. Ooit raakte Waterdrinker bij een verhuizing al zijn dagboeken kwijt. In het najaar van 2021 pakte hij in Sint-Petersburg stilletjes de draad weer op. Wat hij niet kon weten was dat hij een paar maanden later, na aanvang van de Russische invasie in Oekraïne, met zijn vrouw zijn Petersburgse huis weer zou moeten verlaten.

In Van huis en haard verhaalt Waterdrinker van zijn gevoelens van onmacht en wanhoop over het grootste conflict in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het land waar hij 25 jaar heeft gewoond, waar hij zijn leven heeft doorgebracht, is hem vreemd geworden.

De lezer volgt hem onder meer in zijn onderkomen in Frankrijk, op zijn reizen door Duitsland, Italië en Nederland, bij een herdenkingsbijeenkomst van Gerrit Komrij op diens vroegere Portugese landgoed, alsook als literair handelsreiziger op pad door Engeland, Schotland en Canada.

Van huis en haard. Dagboek van een jaar op drift, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, gebonden, 496 pag, € 26,99
ISBN: 9789038812977