gepubliceerd op 18 april 2023
Frans Kellendonkprijs 2023 voor Joost de Vries

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Frans Kellendonkprijs 2023 toegekend aan Joost de Vries, auteur van onder meer Clausewitz (2010), De Republiek (2013), Oude Meesters (2017) en Rustig aan, Tijger (2020). De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 5.000 en zal worden uitgereikt op zaterdag 7 oktober aanstaande, tijdens de Laureatenmiddag van de MdNL.

Deze prijs die sinds 1993 bestaat wordt eens in de drie jaar toegekend voor een literair oeuvre van een Nederlandstalige auteur dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. De prijs wordt toegekend door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en is ingesteld op initiatief van de Stichting Frans Kellendonk Fonds en is genoemd naar de in 1990 overleden schrijver Frans Kellendonk.

De Commissie van voordracht schrijft onder andere:

“Joost de Vries (1983) kwam met zijn debuutroman Clauzewitz (2010) met veel lef de Nederlandse literatuur binnen. Zijn thema week sterk af van wat gebruikelijk was en is in de Nederlandse romankunst. In deze roman kon je de contouren zien van het tragische levensgevoel dat ook het latere werk van De Vries kenmerkt. Zijn personages zijn op de vlucht voor zichzelf en ontkennen dat. Wat dit betreft hoort De Vries’ werk tot de grote traditie van de Romantiek. Zijn romans spelen zich vaak af rondom de mythes en verhalen die over belangrijke historische gebeurtenissen en figuren rondzingen.”

”Al zijn thema’s keren terug in de essays van De Vries, zijn gehele oeuvre vormt een sterke eenheid. Ook in zijn essays thematiseert hij de onmogelijkheid zichzelf te engageren en het toch steeds terugkerende verlangen om dat wel te doen. Dit is de kern van zijn schrijverschap.”

“De Vries is een controversieel schrijver, wat dit betreft is zijn werk verwant aan dat van Frans Kellendonk, ook Kellendonk verweet men een te sterk intellectuele aanpak. Een tekst van Joost de Vries herkent men uit vele anderen. Hij hanteert een schrijftoon die uiterst geschikt is om het debat rondom literatuur en maatschappij te prikkelen en voort te zetten.”

Lees hier het volledige juryrapport Frans Kellendonk Prijs 2023

Onno Blom, Kees ‘t Hart en Sanneke van Hassel vormden de Commissie van voordracht.

Eerdere laureaten waren onder anderen Wytske Versteeg, Hanna Bervoets, Arnon Grunberg, Marjolijn Februari, Piet Gerbrandy, Dirk van Weelden en Kristien Hemmerechts.