gepubliceerd op 18 april 2023
Debutantenprijs 2023 voor Sara Eelen

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden heeft in haar bestuursvergadering van 30 maart 2023 de Debutantenprijs van de MdNL 2023 toegekend aan Sara Eelen voor haar poëziedebuut Het nodige breken. De bekroonde bundel  verscheen in 2022 bij Uitgeverij Vrijdag. De prijs, bestaande uit een glasobject en 7.500 euro, wordt op 7 oktober uitgereikt tijdens onze Laureatenmiddag.

De Debutantenprijs is een voortzetting van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (1925-2022) en is in de taal van het reglement een ‘prijs van aanmoediging’, tegenwoordig ook wel ‘stimuleringsprijs’ genoemd. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

Enkele passages uit het juryrapport:

“Soms kan één enkele regel voldoende zijn om de jury te overtuigen van literaire kwaliteit, belofte voor de toekomst en gevoel voor rake beeldspraak. In de debuutbundel Het nodige breken van dichter Sara Eelen trof ons deze typering: ‘Hier, de pijn, als dierenpootjes in nat cement.”

“Allereerst spreekt uit de bundel een onweerstaanbaar indrukwekkende obsessie met een van de grote thema’s uit de literatuur, namelijk de tijd, het wonderbaarlijke raadsel van het verglijden van de tijd en wat de tijd met ons doet en hoe wij, in ons leven, zowel moeten omgaan met het verleden als met onze plaats in het nu. De bundel is opgebouwd uit vier grotere delen […]. Binnen elk van deze delen gaan de verzen onderling een spannende uitwisseling aan met elkaar. De beelden van het ene gedicht roepen de beelden van het volgende op; dat geeft een verrassende dynamiek. Maar tegelijkertijd toont elk gedicht een hoge concentratie op vaak één beeld, dat veelal teruggrijpt op de cruciale thematiek van deze bundel, namelijk die tussen dochters en een moeder.”

“De onzichtbare vader en de alleenstaande moeder zijn figuren die telkens terugkeren, zonder dat we een en ander autobiografisch moeten duiden. Dat geeft de bundel een grote geheimenis die zich niet laat prijsgeven, en toch heeft de lezer een vermoeden. De dichter geeft kleine hints en neemt de oplossing telkens voor onze ogen weg. Prachtig in spanningsopbouw.”

“Het is om de bovengenoemde reden, in combinatie met een klassieke vormbeheersing en een telkens weer verrassende zoektocht naar scherpe, rake, veelzijdige en gelaagde typeringen die de jury van de Debutantenprijs de bundel Het nodige breken van Sara Eelen unaniem en met grote overtuiging voordraagt.”

Lees hier het volledige juryrapport van de Debutantenprijs 2023.

De Commissie van voordracht bestond uit Hanneke van Eijken, Kester Freriks (voorzitter), Pia de Jong, Yves T’Sjoen en Lies Van Gasse.

Eerdere laureaten van de Debutantenprijs, voorheen de Van der Hoogtprijs (proza) zijn onder meer Sholeh Rezazadeh, Mirthe van Doornik, Lize Spit, Niña Weijers, Merijn de Boer, Erwin Mortier, Arthur Japin, Wessel te Gussinklo, Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion, Anna Blaman.