gepubliceerd op 30 maart 2023
Vijfde postkoloniale podcast met Adriaan van Dis

In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings, Scaliger-hoogleraar, en Coen van ’t Veer, docent-onderzoeker, allebei van de Universiteit Leiden, in gesprek met prominente onderzoekers en schrijvers over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. Centraal staat de vraag in hoeverre het onderzoek naar (post)koloniale literatuur kan bijdragen aan de verwerking van het koloniale verleden.

In de vijfde aflevering van deze podcast spreken zij met schrijver Adriaan van Dis, die zich de laatste jaren actief mengt in het kolonialismedebat. In 2022 ontving hij een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bij die gelegenheid las hij een brief aan zijn overleden zussen voor en stelde hij voor om met lenigheid naar het verleden en onze voorouders te kijken, de koloniale geschiedenis te lezen als een boek en de literatuur als een veilige plaats om ons in te leven in de ander.

Alle vijf afleveringen (ook de eerste met Pamela Pattynama en Olf Praamstra, de tweede met Alfred Birney, de derde met Arnoud Arps en de vierde met Nick Tomberge) kunt u online luisteren op Soundcloud of via Spotify.