Donderdag 20 april 2023
om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 23 maart 2023
Boeken uit het Huis over ‘De tienduisend dinge’ van Maria Dermoût

Vijf keer per jaar organiseert het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie Boeken uit het Huis, een boekpresentatie bedoeld om de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen. Deze boekpresentaties worden gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De presentaties duren van 16.00 uur tot circa 17.15 uur. Uiteraard kunt u de uitzendingen later ook terugkijken.

Op donderdagmiddag 20 april is de volgende presentatie. In 2022 verscheen bij uitgeverij Protea Boekhuis de Afrikaanse vertaling van De tienduizend dingen van Maria Dermoût (1955), een hoogtepunt uit de Nederlandstalige Indische letterkunde. Hoogleraar Neerlandistiek Yra van Dijk gaat over dit boek in gesprek met vertaler Ena Jansen en schrijver Kirby van der Merwe, die een enorme fan is van De tienduizend dingen.

De tienduizend dingen vertelt het zintuiglijke en caleidoscopische verhaal van Felicia, “mevrouw van Kleyntjes”, die woont op een ogenschijnlijk paradijselijk eiland in de Molukken. De titel is ontleend aan een uitspraak van de zevende-eeuwse Chinese dichter Ts’ên Shên: “Wanneer de ‘tienduizend dingen’ gezien zijn in hun eenheid, keren wij terug tot in het begin en blijven waar wij altijd geweest zijn.” De roman is een sprankelende viering van het natuur en het leven, en ademt tegelijk gelatenheid over het voorbijgaan van de tijd.