Zondag 26 maart 2023
om 15:00 uur
Huis De Pinto, St. Antoniesbreestraat 69, Amsterdam
gepubliceerd op 13 maart 2023
Louis Lehmann in Huis De Pinto

Huis De Pinto biedt in het kader van De Biograaf op zondagmiddag 26 maart een gevarieerd programma aan over Louis Lehmann: LOUIS LEHMANN LEEFT!. Tijdens zijn leven waren composities van dichter Louis Lehmann (1920-2012) herhaaldelijk in Huis De Pinto te horen. Ook was er zijn beeldend werk te zien. Tien jaar na zijn dood wordt Lehmann opnieuw in het zonnetje gezet.

Het programma staat in het teken van alleskunner Lehmann, die naast scheepsarcheoloog ook een bijzonder dichter was, maar ook romanschrijver, essayist, vertaler, jurist en componist. Sprekers zijn Alida Beekhuis (Lehmanns weduwe) en Jaap van der Bent (biograaf, auteur De dichter die het niet wilde zijn, 2021). Dichteres Anneke Brassinga en dichter Erik Bindervoet dragen werk voor. Laatstgenoemde stelde de eveneens in 2021 verschenen bloemlezing uit Lehmanns gedichten, Gij zult niet bloemlezen! samen.

Pianist Guus Janssen speelt composities van Louis Lehmann. Bijzonder is de uitvoering van Der Mörder, de mini-opera die dichter en godsdiensthistoricus Theo van Baaren schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog en waarvoor Lehmann de muziek componeerde. Der Mörder wordt ten gehore gebracht door het Kleinst Opera Koor uit Utrecht, begeleid door Guus Janssen. Ook wordt een fragment getoond uit een interviewserie uit ca. 1968 waarin de Barbarberauteurs J. Bernlef en K. Schippers in gesprek zijn met een bokkige Lehmann.

Lees ook op onze website de bespreking van Mario Molegraaf van Gij zult niet bloemlezen! van Louis Lehmann.

Aanmelden

De middag LOUIS LEHMANN LEEFT! vangt op zondag 26 maart om 15:00 uur aan. Kaarten à € 6,- zijn te koop via deze link.