gepubliceerd op 15 augustus 2016
Tentoonstelling MNL250 in UB Leiden

Tot 20 september is in de Universiteitsbibliotheek Leiden de tentoonstelling MNL250 te zien. Dit jaar bestaat de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 250 jaar, en dit heugelijke feit vormt de aanleiding voor deze tentoonstelling, waarin u de geschiedenis, de organisatie en de activiteiten van de MdNL leert kennen.

Op 18 juli 1766 kwamen in de Schuttersdoelen te Leiden elf heren bij elkaar voor de oprichting van de “Maetschappy der Nederlandsche Letterkunde”. Het waren geen middelbare heren met bepoederde pruiken maar jeugdige academici, twintigers met een passie voor de Nederlandse taal en cultuur. Dat was iets nieuws in een tijd dat het leven in de Republiek nog volledig regionaal georiënteerd was. Belangstelling voor ‘nationale’ cultuur ontbrak totaal, ja kon zelfs gelden als een politiek statement, en was daardoor brandstof voor hoog oplaaiende ruzies tussen patriotten en Oranjeklanten.

Hoe dit clubje nieuwlichters het 250 jaar volhield en zich ontwikkelde tot een – niet zelden als bedaagd bestempelde – vereniging van thans ruim 1700 leden is het onderwerp van de jubileumtentoonstelling MNL250. Volgens haar statuten stelt de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde zich nog steeds ten doel om “de beoefening van de schone letteren en de studie van de Nederlandse taal- en letterkunde, geschied- en oudheidkunde in hun onderlinge samenhang te bevorderen”. Zij doet dat door het houden van letterkundige en wetenschappelijke bijeenkomsten, door het uitgeven van werken en geschriften, door het toekennen van prijzen en door het instant houden en uitbreiden van haar bibliotheek. De tentoonstelling belicht deze activiteiten met voorbeelden uit verleden en heden.

Tentoonstelling MNL250, UB Leiden, Witte Singel 27. Gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de UB. 

6250jaar_MdNL-1600