Woensdag 29 maart 2023
om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 17 maart 2023
De oudheid door de ogen van vrouwen

Revolutie luidt het thema van de Week van de Klassieken dit jaar. Spui25 organiseert daarom op 29 maart aanstaande in Amsterdam een speciale middag over de oudheid door de ogen van vrouwen. Tijdens deze bijeenkomst gaan Jacqueline Klooster, Patricia Kret en Lien Foubert in gesprek met Diederik Burgersdijk over de nieuwe stroming romans over de Klassieke Oudheid waarin de rol van de vrouw wordt belicht. Hoe werd de vrouw in de klassieke werken en het museum neergezet, en wat voor veranderingen kunnen we momenteel waarnemen? Wat voor perspectieven biedt dit voor de toekomst?

De roep om een meer diverse benadering van de oudheid klinkt steeds luider. Er vinden momenteel in onderzoek en kunsten weliswaar kleine revoluties plaats op dit gebied, maar een grote doorbraak moet nog komen. In een oudheid die gedomineerd wordt door belangrijke magistraten, oorlogen en politieke omwentelingen, wordt de positie van de vrouw en het vrouwelijk perspectief echter wel steeds zichtbaarder: niet alleen is er meer interesse voor de vrouwen van toen, ook verandert ons idee over wie ze waren en wat ze deden.

In dit programma, gemodereerd door Diederik Burgersdijk, geeft Jacqueline Klooster een analyse van de enorme hausse aan mythologische hervertellingen in romanvorm vanuit een vrouwelijk perspectief. Patricia Kret vertelt over haar onderzoek naar antieke vrouwen en magie, en hun terugkeer in de sociale media en popcultuur. Lien Foubert bespreekt de mogelijkheden van vrouwen om te reizen in het Romeinse Rijk en hoe dit hun reputatie – toen en nu – heeft bepaald.

Aanmelden

Deze middag vindt op woensdag 29 maart om 17:00 uur plaats in Spui25 te Amsterdam. U kunt een plaats reserveren via deze link.