vrijdag 24 maart 2023 om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 6 maart 2023
Boekpresentatie: ‘In plaats van woede’ van Geke van der Wal

Op vrijdagmiddag 24 maart vindt in Spui25 te Amsterdam de boekpresentatie plaats van In plaats van woede. Het leven van Guus Belinfante, geschreven door Geke van der Wal. Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist en een begaafd docent, populair bij zijn studenten op de Universiteit van Amsterdam. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd, waren de verwachtingen dan ook hooggespannen. Maar Belinfante bleek niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit overspoelde. De studenten bestempelden hem tot vijand, zeker na de Maagdenhuisbezetting van 1969. De gevolgen voor Belinfante waren ingrijpend. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Hij zakte weg in een depressie en verliet de universiteit. Pas tien jaar later keerde Belinfante terug in het publieke leven met een belangrijke studie over de naoorlogse berechting van collaborateurs.

In dit programma vertelt Geke van der Wal over het leven van een man die opgroeide in een Joods gezin in Den Haag, wiens wereld steen voor steen afbrokkelde in de oorlogsjaren. De in de oorlog ervaren rechteloosheid zou bepalend worden voor zijn denken, maar over de oorlog zelf zweeg hij. Ook werken mee aan deze middag Judith Belinfante, James Kennedy en Paul Brill.

Aanmelden

De boekpresentatie vindt op vrijdagmiddag om 17:00 plaats in Spui25 te Amsterdam. U kunt een plaats reserveren via deze link.