gepubliceerd op 19 maart 2023
Poëzie van nu 40: ‘Ik meld mij af, ik meld mij aan’ van Philip Huff

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Ik meld mij af, ik meld mij aan van Philip Huff:

De spiegel is beslagen. Ik veeg een hoekje schoon en daar komt mijn gezicht in beeld, iedere dag weer vertrouwd en iedere dag weer vreemd. Philip Huff is ook een spiegelstaarder. Zie een van de gedichten in zijn bundel Ik meld mij af, ik meld mij aan. ‘Elke keer zie je meer rimpels en hoofdhuid,’ noteert hij. Maar hij ontwaart méér: ‘Kijk naar je verleden, lang en hard, kijk/ naar wat je hebt gedaan en niet gedaan’. Wat Huff betreft, is poëzie net zoiets als staren naar je spiegelbeeld. In poëzie draait het, meent hij, om de essentie van je bestaan, je gaat op zoek naar je ware ik, hoogst persoonlijk.

Zo krijg je geen poëzie die voldoet aan de poëtenregels, maar dat hoeft ook niet als je Philip Huff bent en kunt verwijzen naar je succesnummers als prozaïst. De teksten uit zijn eerste dichtbundel zijn interessant en intens genoeg, gedichten waarin hij het spoor terug volgt, helemaal tot 28 september 1984, de dag dat hij geboren werd te Naarden. In het slotgedicht citeert hij uit het dagboek van zijn vader: ‘Ik heb een nieuw leven gekregen,/ een mensje, een bundeltje licht’. De boreling van toen laat nu zijn commentaar volgen: ‘Lees die zin bitter,/ en het is een grap./ Lees hem welwillend/ en het wordt een opdracht.’

Familieleden vergezellen de dichter voortdurend. Zelfs in IJsland denkt hij aan hen: ‘Je donderend hart en een moeder met een tumor,/ je broer in de aarde en je vader in een tehuis’. De dichter graaft in zijn verleden en natuurlijk is er de liefde, als altijd goed voor geluk en nog veel meer ongeluk. Het mooiste gedicht dat ik tot nu toe in 2023 ontdekte, is Huffs maart-gedicht: ‘Maart. De dagen zijn weer langer/ en levendiger: dennenappels die opentikken’. Zijn ex heeft een nieuwe geliefde: ‘Je moet blij zijn voor haar’. Hij is natuurlijk allerminst blij. Spiegelbeeld vertel eens even. Soms hoop je dat het waas op de badkamerspiegel op geen enkele manier meer weg te vegen valt.

Mario Molegraaf

Ik meld mij af, ik meld mij aan, Uitgeverij Prometheus, paperback, 80 pag., € 19,99
ISBN: 9789044653038