gepubliceerd op 26 januari 2023
Vierde postkoloniale podcast met Nick Tomberge

In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings, Scaliger-hoogleraar, en Coen van ’t Veer, docent-onderzoeker, allebei van de Universiteit Leiden, in gesprek met prominente onderzoekers en schrijvers over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. Centraal staat de vraag in hoeverre het onderzoek naar (post)koloniale literatuur kan bijdragen aan de verwerking van het koloniale verleden.

In de vierde aflevering van deze podcast spreken zij met Nick Tomberge, die Nederlands studeerde en momenteel aan de Universiteit Leiden een proefschrift voorbereidt over tropentoerisme in de periode 1870-1945. Wat voor soort bronnen onderzoekt hij? Hoe schreven Nederlandse reizigers over hun koloniale ervaringen? En hoe moet je je als eenentwintigste-eeuwse onderzoeker tot het soms problematische materiaal verhouden?

Alle vier afleveringen  (ook de eerste met Pamela Pattynama en Olf Praamstra, de tweede met Alfred Birney en de derde met Arnoud Arps) kunt u online luisteren op Soundcloud of via Spotify.