donderdag 23 februari 2023 om 16:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 24 januari 2023
Boeken uit het Huis met Antjie Krog

Vijf keer per jaar organiseert het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam in samenwerking met de Taalunie Boeken uit het Huis, een boekpresentatie bedoeld om de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen. Deze boekpresentaties worden gelivestreamd via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis. De presentaties duren van 16.00 uur tot circa 17.15 uur. Uiteraard kunt u de uitzendingen later ook terugkijken.

Op donderdagmiddag 23 februari is niemand minder dan Antjie Krog te gast. Half februari verschijnt Plundering, de Nederlandse vertaling van Krogs meest recente dichtbundel, Plunder (2022). In deze bundel breidt Krog uit op thema’s die we kennen uit haar eerdere werk, zoals vrouw-zijn, liefde en erotiek, het huwelijk, familieleven en de aftakeling van het ouder wordende lichaam. Zoals we van Krog gewend zijn, reflecteert ze ook op de toestand in Zuid-Afrika en de wereld, waarbij het milieu steeds meer aandacht krijgt.

Met Plundering voegt Krog een nieuw hoogtepunt toe aan haar rijke oeuvre. Op haar kenmerkende en altijd overtuigende wijze schrijft ze over de broosheid én onsterfelijkheid van de mens. Soms zit er een verbeten wanhoop in de toon van de dichter, maar uiteindelijk is er ook altijd voorzichtige hoop.

Krog zal tijdens Boeken uit het Huis geïnterviewd worden door Yves T’Sjoen. Ook de twee Nederlandse vertalers van Plundering, Robert Dorsman en Jan van der Haar, zullen aan het gesprek deelnemen.