gepubliceerd op 16 januari 2023
Boekenactie MdNL: ‘Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen’

Voor onze maandelijkse MdNL Boekenactie selecteert een uitgever speciaal voor onze leden een bijzondere en aansprekende titel uit het fonds en biedt deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos Uitgeverij Prometheus voor u Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen van Frank Willaert. Deze monumentale uitgave kunt u nu aanschaffen voor € 45,- in plaats van € 65,-.

‘Een uitvinding van de twaalfde eeuw’, zo hebben sommigen de liefde ooit genoemd. Die uitspraak mag overdreven zijn, toch staat het vast dat de troubadours een onuitwisbare invloed hebben uitgeoefend op de wijzen waarop de liefde tijdens de middeleeuwen in heel West-Europa bezongen werd. Ook in de Nederlanden. De minnezanger Hendrik van Veldeke, de mystieke dichteres Hadewijch, de virtuoze dichter van het Gruuthusehandschrift: ze zijn vaak gebloemleesd. Maar naast hun lyriek zijn er talrijke liederen bewaard, sommige heel conventioneel, andere uiterst geraffineerd, die begraven liggen in weinig toegankelijke tekstedities of in hypergespecialiseerde wetenschappelijke publicaties.

Met dit boek geeft Frank Willaert meer dan drie eeuwen lyriek aan de hedendaagse lezer terug, vanaf het overbekende en toch mysterieuze Hebban olla vogala tot aan het begin van de rederijkerstijd. Niet alleen geeft hij interpretaties van talrijke liederen, maar hij besteedt ook uitvoerig aandacht aan hun context: aan dichtende edellieden, speellieden en burgers; aan luidruchtige dansfeesten en aan intieme vertolkingen; aan zangers en aan instrumentalisten; aan de verhouding tussen oraliteit en schrift; aan nieuwe liedmodes en aan taaie tradities.

Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen is verschenen als gebonden uitgave en telt 784 pagina’s. Deze uitgave kunt u nu bij Uitgeverij Prometheus aanschaffen voor € 45,- in plaats van € 65,-. Deze prijs is inclusief verzending (binnen Nederland).

Bestellen gaat makkelijk via deze link.

Deze aanbieding geldt tot en met 15 februari 2023 of zolang de voorraad strekt.