zaterdag 28 januari 2023 om 14:00 uur
Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
gepubliceerd op 27 december 2022
Bijeenkomst Zuidelijke Afdeling met Willem Huberts en Theo Schouw

Op zaterdagmiddag 28 januari aanstaande organiseert onze Zuidelijke Afdeling weer een bijeenkomst in Roermond, maar dan wel op een nieuwe plaats: het Cuypershuis (Pierre Cuypersstraat 1). Aanvangstijd is als altijd 14.00 uur.

Deze zaterdag zullen Willem Huberts en Theo Schouw aandacht vragen voor
twee in de vergetelheid geraakte mannen, omstreden mannen en priesters bovendien. Generatiegenoten van elkaar: Wouter Lutkie (1887-1968) en Jacques Schreurs (1893-1966). In hun aan Lutkie en Schreurs gewijde biografieën komen deze uitzonderlijke, getalenteerde schrijvers en mannen van de daad tot leven, maar ook de jaren van crisis en oorlog trekken aan de lezer voorbij.

Wouter Lutkie bewandelde in zijn leven liefst zelfverkozen wegen, ook als hij daarmee opzichtig afweek van de gebaande paden van de katholieke kerk in Nederland. Hij was een aanhanger en propagandist van het fascisme, wat hem in contact bracht met Mussolini. Voor de bisschop was hij een voortdurende bron van hoofdpijn. In zijn biografie laat Huberts de schaduwkanten van Lutkie niet onbesproken, maar hij heeft ook oog voor de verdiensten van de man van Nuland. Voor het eerst is er aandacht voor de praktische hulpvaardigheid van Lutkie: hij kreeg, misschien ook wel vanwege zijn fascistische gezindheid, van Duitsers veel gedaan en wist zo dorpsgenoten in nood bij te staan.

Jacques Schreurs was een dichter en een geboren twijfelaar. Zijn naam is verbonden met de befaamde televisieserie Dagboek van een herdershond, gebaseerd op zijn Kroniek eener parochie, die Schreurs tussen 1941 en 1948 schreef. Voor de oorlog keerde hij zich al tegen Mussert: ‘Wat ter wereld ook geschiedt -/ Mussert wint in Limburg niet.’ Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtte hij verzetswerk en na verraad belandde hij in Duitse gevangenschap,
uiteindelijk zelfs in Scheveningen. ‘Genade voor de zondaar’ luidde zijn motto na de oorlog. Zijn vergevingsgezindheid ten aanzien van collaborateurs als Albert Kuyle en Anton Mussert werd hem door velen niet in dank afgenomen. Theo Schouw heeft in zijn biografie het bijzondere leven van Schreurs geboekstaafd. Ongetwijfeld zullen Lutkie en Schreurs in de voordrachten elkaar ‘treffen’.

Met ingang van 2023 is het Cuypershuis (PierreCuypersstraat 1 te Roermond) de nieuwe locatie voor de bijeenkomsten van de Zuidelijke Afdeling. Er is een lift in het museum.Vanaf het station is het slechts enkele minuten lopen naar het Cuypershuis. Parkeren bij hetmuseum is beperkt mogelijk. Betaald parkeren kan bij Q-Park De Oranjerie of bijParkeergarage Stationspark.

Na afloop wacht u in City Café Nero – tegenover het Cuypershuis – een nieuwjaarsborrel.  De Zuidelijke Afdeling hoopt met velen van u het glas te heffen op een mooi en inspirerend 2023.

Aanmelden

U kunt zich voor deze middag aanmelden via maatschappijzuid@gmail.com

Er bestaat tevens de mogelijkheid om te dineren in Café Nero. U kunt bij aanmelding doorgeven of u hiervan gebruik wilt maken.