gepubliceerd op 30 december 2022
Poëzie van nu 32: ‘Weier’ van Tijs van Bragt

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Weier van Tijs van Bragt.

Net als Tijs van Bragt ben ik een Brabantse Zeeuw of zo je wilt een Zeeuwse Brabander. Mijn Zeeuwse geschiedenis begon in Zoutelande, daarheen gingen de vakanties van mijn kinderjaren, meer dan een halve eeuw geleden, vanuit Waalwijk naar de Walcherse kust. Tijs van Bragt werd in 1985 geboren in Rotterdam, hij groeide op in het Brabantse Boxtel, maar pas een verhuizing naar het aangename dorp Groede (Zeeuws-Vlaanderen) bezorgde hem een thuisgevoel.

In 2012 debuteerde hij met Alles in mij. In 2019 was er Bonterik Sterrenzager, aangekondigd als zijn officiële debuut. Weier is in ieder geval geen debuut meer, een boek met zeer Zeeuwse inhoud, maar ook met bars Brabantse titel. ‘Droom jij ook in de taal van je jeugd?’ zegt Tijs van Bragt niet voor niets in het openingsgedicht. Op deze vraag laat hij de leus volgen: ‘weier ploegen, verder bij alles vandaan’. Weier ploegen, breder ploegen, verder ploegen, eindeloos doorgaan, wijd de weidsheid in. De dichter pakt dat zo overtuigend aan dat je al lezend niet in de gaten hebt dat de bundel slechts 36 bladzijden telt, met ook nog eens heel wat wit.

Poëzie als landschap, landschap als poëzie, van weier naar wieren. De plaatsnamen fluisteren mee, Nolle, De Groe, Zaamslag. Alle toepasselijke details zijn er, vuurtorens, veerboten en boeien. Een boei die ‘koprolt in de golven’: Tijs van Bragt bezigt beeldspraak die echt iets verbeeldt. Het is bij hem of gedicht en landschap versmelten, of spaties en stormen, woorden en windstiltes samengaan. Aan een reeks die deze bundel besluit, gaf hij de titel ‘Veldnotities’. De juiste term voor het genre dat hij beoefent, veldnotities.

De muze, de muze die Tijs van Bragt vereert, spreekt via het Zeeuwse landschap, met zachte maar onmiskenbare stem. Een stem die ik als Brabantse Zeeuw/ Zeeuwse Brabander natuurlijk herken. Het zijn gedichten die opgaan in het landschap, gedichten die dus in zekere zin verdwijnen, maar ik hoop dat deze dichter níet verdwijnt. Tijs van Bragt, eeuwige Brabander in zijn dromen, eeuwige Zeeuw tussen de stromen.

Mario Molegraaf

Weier, De kaneelfabriek, paperback, 33 pag., € 16,50
ISBN: 9789083265407