Vrijdag 20 januari 2023
om 20:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 17 december 2022
Mistige tijden, bloeiende letteren?

Op vrijdagavond 20 januari aanstaande vindt in Spui25 te Amsterdam een bijeenkomst plaats rondom het thema Mistige tijden, bloeiende letteren? Het toegenomen besef van de urgente klimaatproblematiek klinkt ook in de literatuur duidelijk door. Denk aan recente ‘klimaatfictie’ en ‘eco-poëzie’, of aan de herontdekking van historische werken die relaties tussen natuur en cultuur of dier en mens thematiseren. Wat leert deze literatuur ons over klimaatvraagstukken? En hoe spelen, andersom, klimaatvraagstukken een rol in deze ‘bloeiende’ letteren en het literatuuronderwijs?

Letterkundigen, schrijvers en leraren gaan vanavond met elkaar in gesprek naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe themanummer van Nederlandse Letterkunde, getiteld Symbiosis: ecokritisch lezen en schrijven in de Nederlandstalige literatuur, samengesteld door Marrigje Paijmans en Gaston Franssen. Paijmans en Franssen geven een introductie op het themanummer. Wat is de herkomst van ‘ecokritisch lezen en schrijven’, welke methodes en teksten lenen zich daarvoor, en wat levert zo’n insteek op aan relevante inzichten?

Schrijver Sander Kollaard, onder andere van de bekroonde roman Uit het leven van een hond, draagt bij met een gesproken column. Ook lichten twee letterkundehoogleraren hun bijdrage aan het themanummer toe: Feike Dietz over ‘eco-wijsheid’ in achttiende-eeuwse kinderboeken en Geert Buelens over literaire reacties op het roemruchte rapport Grenzen aan de groei (1972). Marie-José Klaver reflecteert op de relatie tussen ecokritiek, literatuur en het literatuuronderwijs. Na hun individuele bijdragen, nemen alle sprekers deel aan een panelgesprek.

Aanmelden

Deze bijeenkomst vindt plaats op vrijdagavond 20 januari 2023 om 20:00 uur in Spui25, Amsterdam. U kunt zich aanmelden via deze link.