gepubliceerd op 27 november 2022
Jaarboek Bilderdijk 2022

Bij Uitgeverij Verloren is het nieuwe Jaarboek van onze werkgroep Bilderdijk verschenen, met als thema reizen. Op reis gaan is voor velen verbonden met het idee van vrijheid, nieuwsgierigheid, ontspanning en het verbreden van je horizon. Voor Bilderdijk gold dat zeker niet; hij verafschuwde het reizen en bleef bij voorkeur thuis.

Voor een dichter die zo gehecht was aan thuis als Bilderdijk, was hij echter opvallend reislustig. In 1795 werd hij uit Nederland verbannen, waarna hij een decennium in Engeland en Duitsland leefde. Over de urenlange tocht per paard door zompige Duitse moerassen uitte hij in zijn brieven en gedichten menige klacht.

Dit Jaarboek Bilderdijk gaat niet alleen over aspecten van Bilderdijks reizen, maar bevat ook bijdragen over de Franse reis van Betje Wolff en Aagje Deken, over de huwelijksreis van Willem de Clercq en de reizen van de natuuronderzoeker Carl Ludwig Blume in Nederlands-Indië. Samen geven deze bijdragen een beeld van het reizen in Bilderdijks tijd, de tijd van trekschuit en diligence.

Jaarboek Bilderdijk, Uitgeverij Verloren, paperback, 150 pag, € 17,50
ISBN: 9789464550337

Klik hier om de website van de Werkgroep Bilderdijk te bezoeken.

U kunt zich als lid van de Werkgroep aanmelden bij de secretaris via:
bilderdijkmuseum@gmail.com