Zondag 11 december 2022
om 14:30 uur
Sociëteit Amicitia, 2de Binnenvestgracht 21, Leiden
gepubliceerd op 6 december 2022
Jan van Hout-lezing 2022 over Lucretia van Merken

Op zondagmiddag 11 december zal Cor de Vries in Leiden de Jan van Hout-lezing 2022 houden, georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Leiden. De lezing gaat over Lucretia van Merken (Amsterdam 1721 – Leiden 1789). Zij was in de tweede helft van de 18e eeuw zonder twijfel de beroemdste Nederlandse schrijfster. Haar werk werd door tijdgenoten gezien als het beste wat de Nederlandse literatuur te bieden had. Heel vernieuwend is dat zij daarin aan de kracht van vrouwen een bijzondere plaats toekende.

Cor de Vries is de samensteller van het onlangs verschenen boek Brieven uit Bijdorp, met de correspondentie van Lucretia van Merken en haar man Nicolaas Simon van Winter. Met haar man, ook schrijver, had Lucretia een buitenhuis, Bijdorp, aan de Rijn bij Leiderdorp. Vanaf circa 1770 woonden zij in Leiden, aan het Rapenburg. Zij werd in 1774 tot ereburger van Leiden benoemd.

Lucretia stond sympathiek tegenover de patriottenbeweging die de invloed van de burgerij wilde vergroten. Met haar literaire boodschap van vrijheid, gelijkheid, religieuze tolerantie en menselijkheid probeerde ze de maatschappelijke werkelijkheid te veranderen.

Aanmelden

De lezing vindt op zondagmiddag 11 december om 14:30 uur in de Sociëteit Amicitia, 2de Binnenvestgracht 21 te Leiden. Voor leden van de HVOL is de toegang gratis (op vertoon van de lidmaatschapskaart), andere belangstellenden zijn van harte welkom tegen betaling van 5 euro per persoon.