Bijeenkomst 'Week van de Afrikaanse roman'
Zaterdag 24 september 2016
om 13:30 uur
Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.
gepubliceerd op 2 augustus 2016
Uitnodiging bijeenkomst ‘Week van de Afrikaanse roman’

logo week afrikaanse roman

Van vrijdag 16 t/m zondag 25 september vindt in Nederland en Vlaanderen weer de Week van de Afrikaanse roman plaats. De schrijvers die aan deze tweede editie van de Week van de Afrikaanse roman deelnemen, zijn Lien Botha, Simon Bruinders, Ena Jansen, Marlene van Niekerk, Francois Smith en Marita van der Vyver. De bekende Zuid-Afrikaanse zangeres Karin Hougaard zorgt voor de muzikale omlijsting. Tijdens de Week van de Afrikaanse roman zal deze groep in wisselende samenstelling optreden in theaters, boekwinkels, bibliotheken en collegezalen bij u in de buurt. Ook zullen er maar liefst drie nieuwe boeken worden gepresenteerd. Meer informatie over de deelnemers én het volledige programma van de Week zijn te vinden op de website www.weekvandeafrikaanseroman.nl.

Als deel van het jubileumjaar van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde organiseert de Commissie voor Zuid-Afrika van de Maatschappij in samenwerking met de Week van de Afrikaanse roman op zaterdag 24 september een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag. Als lid van de Maatschappij bent u hiervoor van harte uitgenodigd.

Van vrijdag 16 t/m zondag 25 september kunt u in het Letterkundig Museum kijken naar een speciale tentoonstelling met foto’s, brieven en andere memorabilia van Zuid-Afrikaanse schrijvers uit de archieven van het museum zelf. Via de collecties van Nederlandse schrijvers zijn er namelijk heel wat interessante, grappige en aangrijpende archiefstukken van Afrikaanstalige schrijvers in het depot van het Letterkundig Museum beland. Een prachtige brief van Uys Krige aan Jan Greshoff bijvoorbeeld, na de dood van Menno ter Braak en E. du Perron. De correspondentie van Elisabeth Eybers met Geert van Oorschot en Pierre Dubois. Fanmail van Lina Spies aan W.F. Hermans. En een vertwijfelde brief van Karel Schoeman over zijn haat-liefdeverhouding met zijn land, Zuid-Afrika. Tijdens de bijeenkomst van 24 september zullen de samenstellers van de tentoonstelling, Ena Jansen, Ingrid Glorie en Jente Rhebergen, verslag doen van hun zoektocht in de schatkamers van het LM.

Na een presentatie van Cees Klapwijk over Afrikaanstalige literatuur op de site van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) zal Eep Francken in gesprek gaan met de schrijvers Ena Jansen, Marlene van Niekerk en Francois Smith over de bekendheid van Nederland, het Nederlands en de Nederlandse literatuur in Zuid-Afrika. Ook zullen de schrijvers meer vertellen over hun eigen kennismaking met Nederland en Vlaanderen en met de Nederlandstalige literatuur. Tot slot zal schrijver Adriaan van Dis, voorzitter van de stichting Vrienden van het Letterkundig Museum, een deel van zijn archief overdragen aan Aad Meinderts, de directeur van het Letterkundig Museum.

Na afloop van de bijeenkomst kunt u de tentoonstelling bezoeken. De middag wordt afgesloten met een gezellige borrel.

Bent u lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en wilt u dit evenement bijwonen? Dan kunt u zich opgeven door een e-mail te sturen naar: info@weekvandeafrikaanseroman.nl. Vanaf 13.30 uur heeft u gratis toegang tot het Letterkundig Museum. Wanneer u over een Museumjaarkaart beschikt, dan wordt u verzocht die bij de ingang te tonen. Belangstellenden die geen lid zijn van de Maatschappij zijn ook welkom; voor hen gelden de gewone entreeprijzen van het museum.

Wilt u meer weten over de Week van de Afrikaanse roman? Kijk dan op de website: www.weekvandeafrikaanseroman.nl.

6250jaar_MdNL-1600