zondag 20 november 2022 om 14:30 uur
mr. F.J. Haffmans Kunst- en Antiekhandel, Hoogravenseweg 24, Utrecht.
gepubliceerd op 6 november 2022
Lezing ‘Amoene van Haersolte, een aristocrate in de letteren’

Op zondagmiddag 20 november zal Eugène Westra voor Salon Saffier in Utrecht een lezing houden over Amoene van Haersolte, de winnares van de eerste P.C. Hooft-prijs. In 2022 is het vijfenzeventig jaar geleden dat Amoene van
Haersolte (1890-1952) de P.C. Hooft-prijs ontving. Samen met Arthur van Schendel (die de prijs postuum kreeg) was zij de eerste die met deze in 1947 ingestelde Staatsprijs voor de Nederlandse Letterkunde geëerd werd. De onderscheiding viel haar ten deel voor de verhalenbundel Sophia in de Koestraat (1946). In de geschiedenis van de P.C. Hooft-prijs staat ze ook te boek als de eerste vrouw die de prijs ontving.

Als buitenbeentje in de literatuur is zij na haar dood in de vergetelheid geraakt. De laatste tijd komt daar verandering in. Deze lezing, getiteld Amoene van Haersolte, een aristocrate in de letteren, is een hommage aan een markant en eigenzinnig schrijfster, die met haar werk een bijzonder inkijkje biedt in een voorbije wereld.

Tevens zal de heruitgave van haar boek Het ganzenbord (met een nawoord van Eugène Westra)  worden gepresenteerd. Het verschijnt als deeltje 14 in de serie
De Utrechtse Boekhoudpers.

Aanmelden

De lezing vindt op zondagmiddag 20 november om 14:30 uur plaats in mr. F.J. Haffmans Kunst- en Antiekhandel (vm. Stadszendingskerkje), Hoogravenseweg 24, Utrecht. De toegang bedraagt € 20,00, incl. koffie/thee vooraf en drankje na afloop. Aanmelden kan via deze link. 

Lees hier het levensbericht van Amoene van Haersolte in ons Jaarboek van 1966.