Zaterdag 8 oktober 2022
om 13:00 uur
HNI (Het Nieuwe Instituut), Museumpark 25, Rotterdam
gepubliceerd op 20 september 2022
Tiende Caraïbische Letterendag

Op zaterdagmiddag 8 oktober vindt de tiende Caraïbische Letterendag plaats, georganiseerd door onze Werkgroep Caraïbische Letteren. Deze lustrumviering vindt plaats in het HNI in Rotterdam. Na ruim twee jaar uitstel vanwege corona viert de Werkgroep Caraïbische Letteren eindelijk een nieuwe editie, gewijd aan de grote voorlopers. Twintig schrijvers stellen zich de vraag: wie zijn onze helden? Bij deze gelegenheid verschijnt de bundel Dat wij zongen, met essays van eenentwintig auteurs over twintig groten die hen voorgingen.

Dat wij zongen bevat opstellen van o.m. Astrid Roemer, Karin Amatmoekrim, Tommy Wieringa, Antoine de Kom, Michael Tedja, Shantie Singh enz. over o.m. Albert Helman, Anil Ramdas, Frank Martinus Arion, Tip Marugg, Michael Slory enz. (zie de lijst onder aan dit bericht).

Het boek Dat wij zongen wordt gedoopt door wintipriesteres Maran Markelo en het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de grootste levende Nederlands-Caraïbische dichter, die overkomt uit Suriname: Jit Narain.

In gespreksronden, geleid door Raoul de Jong en Julien Ignacio, komt een groot aantal schrijvers uit de bundel Dat wij zongen aan het woord. Verder zijn er intermezzi: Charlotte Doornhein herdenkt de onlangs overleden Diana Lebacs; Raoul de Jong leest voor uit zijn succesroman Jaguarman; Michiel van Kempen vraagt aandacht voor de ten onrechte onbekende Antilliaanse antikoloniaal Medardo de Marchena; en een mystery guest zet Ronald Snijders – winnaar van de Boy Edgarprijs – in de schijnwerpers.

De presentatie is in handen van Sarita Bajnath, van het AT5-boekenprogramma Leesoffensief.

Zie voor meer informatie en tickets de website Caraïbisch Uitzicht.