gepubliceerd op 3 september 2022
Tollensprijs 2022 voor Ellen Deckwitz

De Tollensprijs 2022 is toegekend aan Ellen Deckwitz. Dit werd zojuist bekendgemaakt door de voorzitter van de Stichting Het Tollensfonds Lotte Jensen in De Taalstaat op NPO Radio 1. Deze prijs, de oudste literaire prijs van Nederland, wordt haar toegekend voor haar oeuvre, dat zich onderscheidt door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid. Haar werk is geestig, ontroerend en confronterend tegelijkertijd.

Deckwitz is dichteres, columnist en theatermaker. Ze publiceerde verschillende prijswinnende po√ęziebundels, waaronder haar debuut De steen vrees mij uit 2012 en Hogere natuurkunde uit 2019. De uitreiking van de Tollensprijs 2022 zal plaatsvinden op zondag 11 december in Museum Rijswijk, dat gevestigd is in het woonhuis van Hendrik Tollens.

De Tollensprijs, ingesteld in 1902 door het Tollensfonds, is een vijfjaarlijkse prijs bedoeld om een vooraanstaand letterkundige te eren. De jury bestond uit Jan Baeke, Lotte Jensen, Bas Kwakman, Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Ruud Poortier en Aleid Truijens.

Lees hier het Levensbericht van Hendrik Tollens uit ons Jaarboek van 1857, geschreven door A. Bogaers.