vrijdag 2 september 2022 om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 2 augustus 2022
De verhalen van Europa: Jeroen Theunissen in gesprek met David van Reybrouck

Op vrijdagmiddag 2 september aanstaande presenteert Spui25 in Amsterdam een programma rondom het nieuwe boek Ik = cartograaf van Jeroen Theunissen. De schrijver doet hierin verslag van een voetreis die hij enkele jaren terug dwars door Europa maakte, van het uiterste zuidwestelijke puntje van Ierland tot in Istanboel. Het resultaat is een zoektocht naar ons snel veranderende continent. Hierover gaat hij in gesprek met David van Reybrouck.

Met zijn zes maanden durende wandeltocht trad Theunissen in de voetsporen van de Brit Patrick Leigh Fermor, die al in 1933 te voet van Hoek van Holland naar Constantinopel reisde, dwars door een Europa dat zich op een scharniermoment bevond – Adolf Hitler was immers net aan de macht gekomen. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelde kampte opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.

David van Reybrouck verwoordt in zijn recentste boek De kolonisatie van de toekomst en ook in het requiem dat hij maakte voor de slachtoffers van de overstromingen in 2021 in Duitsland, België en Nederland zijn ongerustheid over de staat waarin wij onze planeet aan de komende generaties achterlaten. Net als Jeroen Theunissen is hij een hartstochtelijke wandelaar.

Wat troffen deze schrijvers op hun wandeltochten aan? Wat voor Europa zagen ze, en met welke uitdagingen kampt ons continent? Voldoende stof voor een boeiend en gevuld gesprek over de huidige stand van Europa en de toekomst van dit continent en haar bewoners.

Aanmelden

Het programma vindt plaats op vrijdagmiddag 2 sep 2022 van 17.00 – 18.30 uur. De lactie is Spui25 te Amsterdam. Deelname is gratis maar u dient zich wel aan te melden via deze link.