gepubliceerd op 3 augustus 2022
Tekst in Context-deel over ‘Wij slaven van Suriname’

Bij de Amsterdam University Press is in de reeks Tekst in Context een nieuw deel verschenen, over Wij slaven van Suriname van Anton de Kom. Het deel is samengesteld door Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen. Wij slaven van Suriname is pas in 2020 opgenomen in de Nederlandse Canon, maar was al lang canoniek. Het is de eerste tekst over het kolonialisme van Nederland in Suriname en de Nederlands-Caraïbische eilanden. Voor Surinamers is het boek een klassieker. De Kom richtte zich met zijn boek echter ook tot Nederlanders. Net als Multatuli, die met zijn Max Havelaar grote invloed had, wilde ook De Kom bij de koloniale heersers iets teweegbrengen met zijn boek.

Wij slaven van Suriname is een wonderlijke tekst: deels een woedende aanklacht, deels een spannende geschiedenis die leest als een roman. Het is een gloedvol betoog over hoe Nederland Suriname eeuwenlang uitbuitte en verwaarloosde, van 1667 tot aan 1934, het jaar waarin De Koms meesterwerk verscheen. Wij slaven van Suriname is een onmisbaar werk voor het onderwijs, met thema’s als kolonialisme, racisme, ongelijkheid, geweld en wat dat betekent voor de culturele identiteit.

Tekst in Context 16 – Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, Amsterdam University Press, paperback, 128 pag, € 19,99
ISBN: 9789463720281