Vrijdag 30 september 2022
om 16:00 uur
Zaal 019, Lipsius-gebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden
gepubliceerd op 25 juli 2022
Zesde Indische Letterenlezing door Pamela Pattynama

Op vrijdag 30 september aanstaande zal in Leiden de zesde Indische Letterenlezing plaatsvinden met de voordracht van Pamela Pattynama, emeritus bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De lezing heeft als titel meegekregen Indië nu. Over koloniale teksten, film, her-herinneren en collectief geheugen.

Het koloniale verleden is vanaf de onafhankelijkheid van Indonesië een open zenuw geweest. De afgelopen tijd werd ‘doofpot’ Indië echter een hot item dat onze collectieve herinneringen onder druk zet. De verhitte debatten, de ophef, de pijn en woede bewijzen dat Indië geen verleden tijd is, maar lééft, verandert en deel uitmaakt van Nederland nu, cultureel, politiek en emotioneel. Het noodzakelijke proces van her-herinneren en her-lezen is al in gang gezet: zo transformeerde de njai van gedemoniseerde figuur tot geëerde voormoeder, nodigt het Indisch Herinneringscentrum Indonesische schrijvers uit, en levert de nieuwe Spiegel postkoloniale herlezingen. Maar hoe nu verder?

Aanmelden

De lezing vindt plaats op vrijdagmiddag 30 september om 16:00 in zaal 019 van het Lipsius-gebouw van de Universiteit Leiden. De toegang is vrij, u hoeft zich niet vooraf aan te melden. Mocht u niet in staat zijn de lezing bij te wonen, dan kunt u de lezing ook volgen via een livestream. U kunt deze livestream zien  via deze link.