gepubliceerd op 19 augustus 2022
Poëzie van nu 20: ‘Meestal tussen bomen’ van Elly de Waard

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Meestal tussen bomen van Elly de Waard:

Nieuwe Wilde wordt Oude Tamme. Misschien is dat het verhaal van iedereen, maar het is zeker het verhaal van Elly de Waard, geboren in 1940, en toe aan dichtbundel zoveel, Meestal tussen bomen. Ze was ooit aanvoerder van de dichteressengroep ‘De Nieuwe Wilden’ en maakte bloemlezingen onder dezelfde titel. ‘Alles moet opnieuw geschreven!’ verkondigde ze toen, met een heel vet uitroepteken. En nu? Nu lijkt haar motto eerder ‘Alles is eerder gezegd.’, met als leesteken een vage punt.

Poëzie die bijna tot stilstand is gekomen. ‘Zelfs op de kleinste schaal van zichtbaarheid/ houdt de natuur zich in,’ schrijft ze in een gedicht over september, haar geboortemaand. ‘Freeze’ is de titel van een ander gedicht en ‘freeze’ (verstijven) is het streven van de dichteres: ‘waarom zou ik (…) ooit nog willen bewegen?’ Alles is stil, inclusief de hemel. Van de hemel gesproken, ze ziet in een gedicht ‘Van mijn ziekbed’ hoe de maan die ‘voor je op een kier zet, alvast’.

Alvast, officieel is er nog sprake van leven, maar de dood is al aan het intreden. In haar slaap ziet ze, lezen we, ‘in dromen elke nacht/ de flarden van mijn levensloop/ voorbij (…) komen’. En in een volgend gedicht ‘verdringen zich de schimmen van wie je/ ooit hebt lief gehad’.

Hartstocht is, om nog eens uit deze bundel te citeren, ‘een herinnering van lang geleden’. Een herinnering in dit geval aan een miniromance. Het waaide toen nog in het beschreven benzinestation én in het bestaan van Elly de Waard: ‘Met moeite mannen wij de zelftankslang.’ Het nu is niets, het toen is alles, zie haar ‘Ode aan de popmuziek van de jaren 70’.

De ‘onvergetelijke hits’ van weleer werken als een wonderoplader. Tot opluchting van de lezer, bedolven onder bizar veel bedaardheid, blijkt in de Oude Tamme toch nog een Nieuwe Wilde schuil te gaan: ‘ik ben weer terug/ in het brandpunt van mijn leven (…) en ik schreeuw en zing het uit/ om wie ik was en wie ik ben’.

Mario Molegraaf

Meestal tussen bomen, Uitgeverij De Harmonie, paperback, 48 pag., € 16,99
ISBN: 9789463361514