gepubliceerd op 28 juni 2022
De minister en de majesteit: Adriaan Dijxhoorn, minister van Defensie in oorlogstijd

Bij Boom verscheen onlangs de biografie De minister en de majesteit. Adriaan Dijxhoorn, minister van Defensie in oorlogstijd van Tobias van Gent. Op 13 mei 1940 vergaderde het Nederlandse kabinet op het ministerie van Economische Zaken. Terwijl de krijgsmacht buiten een wanhopig gevecht tegen de Duitse invasiemacht aan het voeren was, overtuigde minister van Defensie Dijxhoorn zijn collega’s om naar Engeland uit te wijken.

Dit besluit is cruciaal geweest voor de Nederlandse positie in de Tweede Wereldoorlog. In Londen kreeg Dijxhoorn de naam besluiteloos, zelfs defaitistisch te zijn. Wilhelmina zag hem als een exponent van de falende landmachttop, die zij verantwoordelijk stelde voor de nederlaag tegen de Duitse strijdkrachten.

Na maanden van oplopende spanningen kwam het op 10 juni 1941 tot een uitbarsting. Wilhelmina zegde haar vertrouwen in Dijxhoorn op, waarna hij opstapte. Dijxhoorn werd naar Washington gestuurd en aan het eind van oorlog diende hij als waarnemend Chef van de Generale Staf. Wilhelmina verhinderde dat hij definitief werd benoemd in deze prestigieuze militaire functie. Zo is de koningin bepalend geweest voor de carrière van Dijxhoorn.

De minister en de majesteit. Adriaan Dijxhoorn, minister van Defensie in oorlogstijd, Boom Uitgevers Amsterdam, paperback, 494 pag., € 39,90
ISBN: 9789024446780