gepubliceerd op 1 juli 2022
Top 40 van de Gouden Eeuw

Bij de Primavera Pers is Top 40 van de Gouden Eeuw verschenen. De twee boeken werden samengesteld door Margot Kalse en Olga van Marion met medewerking van Kees de With. De Top 40 van de Gouden Eeuw is een reis door de gouden tijd van het Nederlandse lied, waarin talloze liedboekjes verschenen met voor elk wat wils. Veelal klein, handzaam en niet al te duur, vonden ze hun weg naar kerken, kroegen, feesten, trekschuiten of afspraakjes in de buitenlucht. Iedereen kon de liedjes meezingen, want de melodieën waren vaak van jongs af aan bekend, of snel te leren.

Deze uitgave bevat de veertig meest gebruikte melodieën uit de periode 1535-1750, gecombineerd met teksten die representatief zijn voor de culturele diversiteit van toen. De liederen zijn voorzien van notenschrift (deel 1) en commentaar (deel 2). Via de QR-codes zijn de oorspronkelijke bronnen te vinden, evenals midi-files om de melodieën in te studeren. Leren én genieten van zangers en musici die de liederen ten gehore brengen, is mogelijk met behulp van de tripel-cd Top of the Pops – Dutch Golden Age Edition (Aliud Records). Op al deze manieren stelt het Top 40-project de Nederlandstaligen van nu in staat de rijkdom van het culturele erfgoed te ervaren en de oude liederen weer zelf te zingen.

Top 40 van de Gouden Eeuw, Primavera Pers, twee delen, paperback, € 34,50
ISBN: 9789059973718