gepubliceerd op 20 juni 2022
Boeken die geschiedenis schreven in het RMO

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is tot en met 4 september aanstaande de tentoonstelling Books that made History te zien, over 25 buitengewone boeken en hun auteurs. Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Het gaat om boeken die grote invloed hebben gehad op de stad en ver daarbuiten, en die tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein, van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: auteurs, boeken en inzichten die ons nog steeds verwonderen.

Hedendaagse experts en (on)bekende ‘ambassadeurs’ blazen de boeken nieuw leven in met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen. U ziet dat terug in de tentoonstellingsteksten, audiotour, begeleidende video’s en het tentoonstellingsboek. Books that made History bekijkt de werken vanuit de tijd waarin ze zijn geschreven. Aan bod komt, onder meer, de opkomst van universiteiten en bibliotheken, de rol van drukkerijen, en de plaats van vrouwen en mensen van kleur.

Voor deze expositie is intensief samengewerkt met de UB Leiden. Onder leiding van Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties) en Kasper van Ommen (conservator Westerse gedrukte werken) hebben vele medewerkers van het instituut meegewerkt aan de selectie en inhoud van deze tentoonstelling.

Bij uitgeverij Athenaeum is een Nederlandstalige publicatie verschenen met essays over de 25 werken, samengesteld door Kasper van Ommen en Garrelt Verhoeven.