gepubliceerd op 18 juni 2022
Gevleugelde geschiedenis van Nederland: de Nederlanders en hun vogels

Bij Uitgeverij Ambo Anthos is de bundel Gevleugelde geschiedenis van Nederland. De Nederlanders en hun vogels verschenen. Dit boek is voer voor iedere vogel- en geschiedenisliefhebber. Nederlandse historici schrijven over het eeuwenoude verbond tussen de Nederlanders en hun vogels. Vogels spelen soms een onverwachte rol in de menselijke geschiedenis en mensen spelen vaak een bijzondere rol in de geschiedenis van vogels. In Gevleugelde geschiedenis van Nederland kijken meer dan dertig auteurs, onder wie toonaangevende historici, met andere ogen, vol verwondering, naar vogels en geschiedenis.

Van de vroegste vogelfossielen die zijn teruggevonden in de Limburgse mergel, de introductie van het gebraden kippetje door de Romeinen en het met ganzenveer genoteerde hebban olla vogala tot de papegaai van Johan de Witt, het overzeese drama van de dodo, de vogelliefde van Van Gogh en vogelen als nationale covidhobby – ieder verhaal ontsluit weer een nieuwe episode in het eeuwenoude verbond tussen de Nederlanders en hun vogels.

Gevleugelde geschiedenis van Nederland stond onder redactie van historicus en vogelaar Jan Luiten van Zanden – bijgestaan door Helena Cordašev en Erik de Bruin – en bevat bijdragen van Theunis Piersma, Jelle Reumer, Nicoline van der Sijs, Jaap Tielbeke, Jean-Marc van Tol en vele anderen. Met een keur aan bijzonder beeldmateriaal is Gevleugelde geschiedenis van Nederland een monumentaal werk dat iedere rechtgeaarde vogelaar in de kast moet hebben.

Gevleugelde geschiedenis van Nederland. De Nederlanders en hun vogels, Ambo Anthos, gebonden, 496 pag., € 35,-
ISBN: 9789026357749