gepubliceerd op 15 juni 2022
Boekenactie MdNL: ‘Reize door het Aapenland’

Vorig jaar is de Maatschappij van start gegaan met de MdNL Boekenactie: speciaal voor onze leden selecteren verschillende uitgevers een bijzondere en aansprekende titel uit hun fonds en bieden deze tijdelijk met korting aan. Deze keer koos Boom uitgevers Amsterdam voor u de klassieker Reize door het Aapenland van J.A. Schasz M.D, in de editie van Peter Altena en met een voorwoord van Gerrit Komrij.

In 1788 publiceert een zekere medisch doctor J.A. Schasz een satirisch reisverslag waarin hij zijn lezers meeneemt op een hilarische tocht door het apenland. De inwoners, allen genummerd, vertonen ondeugden die bepaald menselijk zijn. Maar misschien komt dat wel doordat ze verlangen mensen te wórden. Na talloze vergadersessies besluiten de apen uiteindelijk tot ‘generale afkapping’ van hun staarten, een zelfverminking die Schasz met een onverschrokken humor plastisch beschrijft.

Door een heruitgave van P.J. Buijnsters uit 1973 kon een verse lichting lezers in de doldwaze apenkolonie op zoek naar de overeenkomsten en verschillen met de mensenwereld. Reize door het Aapenland werd al snel een satirische klassieker, ook in het middelbaar en universitair onderwijs, en het succes duurt voort. De laatste editie, bezorgd door Peter Altena en met een voorwoord van Gerrit Komrij, is al verscheidene malen herdrukt. Doctor Schasz, wie hij ook moge zijn, blijft ons overrompelen en provoceren om in gelach uit te barsten over onze alledaagse ijdelheden.

Reize door het Aapenland is verschenen als paperback en telt 128 pagina’s. Deze uitgave kunt u nu bij Boom uitgevers Amsterdam aanschaffen voor € 10,95 in plaats van € 14,95.

Bestellen gaat makkelijk via deze link. 

Deze aanbieding geldt tot en met 15 juli 2022 of zolang de voorraad strekt.