gepubliceerd op 6 juni 2022
Themadossier Indische Letteren: Indonesische Vrijheidsstrijd

Het nieuwe nummer van het tijdschrift Indische Letteren bevat een themadossier over de Indonesische Vrijheidsstrijd. De afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan het gewelddadige einde van Nederlands-Indië, o.a. door het Rijksmuseum met de tentoonstelling Revolusi!, en daar sluit dit themadossier bij aan.

Coen van ’t Veer schrijft in ‘De dynamiek van geweld’ over de reis die schrijver Johan Fabricius door Indonesië maakte in de laatste maanden van 1945. Arnoud Arps belicht in zijn artikel de debuutroman Dan Perang Pun Usai van Ismail Marahimin uit 1977. Twee andere romans staan centraal in het artikel ‘De politiek van transnationale herinneringen aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog’ van Pauline Stoltz, namelijk Indische duinen en De tolk van Java. Olf Praamstra besluit dit nummer van Indische Letteren met een reconstructie van het leven van de schrijfster Dé-Lilah.

Het nummer is te bestellen via de website van Indische Letteren. U kunt hier ook lid worden van de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde en zo het tijdschrift automatisch thuis ontvangen.

Indische Letteren, 37ste jaargang, nummer 2, juni 2022.Â