donderdag 9 juni 2022 om 14:30 uur
PThU-zaal 1E -24, Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam
gepubliceerd op 27 mei 2022
Mr. H. Bos-lezing 2022 door Enny de Bruijn

In 2000 werd door het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur de Mr. H. Bos ingesteld, genoemd naar de gereformeerde bibliofiel en VU-bestuurder Mr. Henderikus Bos Kzn. Jaarlijks worden lezingen georganiseerd die in het teken staan van (protestantse) boekgeschiedenis. De mr. Boslezing, die dit jaar wordt gehouden, sluit aan bij de vorige die werd gegeven door Agnes Amelink. Zij sprak over de twintigste-eeuwse protestantse leescultuur in de schaduw van Abraham Kuyper.

De Mr. H. Bos-lezing wordt dit jaar op 9 juni in Amsterdam gegeven door Enny de Bruijn. Zij is journalist bij het Reformatorisch Dagblad, promoveerde in 2012 op een studie over de dominee-dichter Jacobus Revius (Eerst de waarheid, dan de vrede) en publiceerde in 2019 het boek De hoeve en het hart over een Gelderse boerenfamilie, eveneens uit de Gouden Eeuw. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en onderscheiden met de tweejaarlijkse professor Van Winterprijs voor de beste Nederlandstalige publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland. De titel van de lezing van Enny de Bruijn luidt Altijd een happy end: protestantse bestsellers als spiegel van een veranderende geloofsbeleving.

Programma

14.30-1500 uur: ontvangst
15.00-16.00 uur: Lezing Enny de Bruijn
16.00 uur: borrel

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 9 juni om 15 uur in de PThU-zaal 1E -24 op de eerste verdieping van het VU-hoofdgebouw en is vrij toegankelijk. Wel wordt u verzocht zich aan te melden via hdc@vu.nl