gepubliceerd op 4 juni 2022
Een kinderoog: nieuwe gedichten van H.C. ten Berge

Bij Uitgeverij Koppernik is een nieuwe bundel van H.C. ten Berge verschenen, Een kinderoog. De vroege jeugd van Xander Specht. Nadat zijn oeuvre met de P.C. Hooftprijs 2006 was bekroond schreef H.C. ten Berge gestaag door. AAn zijn almaar groter wordende oeuvre wordt nu Een kinderoog aan toegevoegd, narratieve gedichten die gebaseerd zijn op herinneringen aan de jaren veertig van de vorige eeuw. Door de autobiografische inslag van deze poëzie neemt de bundel binnen zijn werk een uitzonderlijke plaats in.

Werkelijkheid en verbeelding ontmoeten elkaar in scherp getekende taferelen die de karige, vaak grauwe en bekrompen periode van 1944 tot 1949 beslaan.
Het laatste oorlogsjaar, gevolgd door het straffe bewind op de lagere school, de angsten, de onwetendheid, de wisselende gebeurtenissen thuis of elders roepen een voorbije, maar herkenbare wereld op waarin de jonge scholier weliswaar in bedreigende situaties verzeilt, maar ook geluk en geborgenheid in ‘de echte wereld’ van avontuurlijke jeugdboeken vindt. Waar hij de werkelijkheid afweert, grijpt de verbeelding als toevlucht haar kans.

Een kinderoog. De vroege jeugd van Xander Specht, Uitgeverij Koppernik, paperback, 96 pag., € 21,50
ISBN: 9789083237060