gepubliceerd op 22 mei 2022
Een nieuwe aflevering van De Moderne Tijd

Van het tijdschrift De Moderne Tijd. De Lage Landen 1780–1940 is het eerste nummer van 2022 verschenen. De Moderne Tijd is het wetenschappelijke tijdschrift van onze Werkgroep De Moderne Tijd en publiceert artikelen op het terrein van de geschiedenis en cultuur van de Lage Landen in de periode 1780–1940. Het is de opvolger van het tijdschrift De Negentiende Eeuw, dat verscheen van 1977 tot en met 2016.

In deze aflevering, het eerste nummer van de zesde jaargang, treft u drie uitgebreide artikelen aan. Jenna The schrijft in ‘Razende verkeersmonsters’: Strijd om de staat over de zintuiglijke en emotionele onderhandelingen in lezersbrieven omtrent fietsers en automobilisten in Amsterdam tussen 1880 en 1935. Laurien Hansma en Bart Verheijen nemen het stokje over en zetten in Orangisme en Republikanisme de partijtwisten tussen 1800 en 1806 uiteen. Tim van der Meulen besluit dit nummer met  zijn artikel De ironische generatie over de ironische stijl van de Kappeyniaanse liberalen.

Uiteraard treft u in dit nummer ook een aantal boekbesprekingen aan in de rubriek Boekzaal der Geleerde Wereld. Deze rubriek vindt u ook (deels) terug op de website van De Moderne Tijd.

De Moderne Tijd, 2022, Jaargang 6, nummer 1.

U kunt dit nummer bestellen (of een abonnement afsluiten) via de website van de Amsterdam University Press.