gepubliceerd op 29 juni 2022
Poëzie van nu 15: ‘De Trompetten van Toetanchamon’ van Andy Fierens

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over De Trompetten van Toetanchamon van Andy Fierens.

Wansmaak gevraagd! Alles wat de poëzie van vandaag mist, krijg je in gulle porties voorgezet door de Vlaamse dichter Andy Fierens (1976). Zijn nieuwste bundel mogen we dan ook begroeten met een knetterend tetterettet. Alles is fout aan De Trompetten van Toetanchamon en toch ook weer goed. De beroemde farao is volgens de samenvatting van Fierens in het titelgedicht ‘door een seksueel/ ambitieuze vader in de grote/ zandbak bij eigen zus verwekt’.

Op het omslag van het boek poseert de dichter als Toetanchamon, maar we krijgen in plaats van de aanbiddelijke meisjesjongen een baardbeest te zien. Niets gaat bij hem volgens de regels. Zelfs de verplichte verantwoording in de bundel is een grillig grapje. Hij houdt van de verwoestende vergelijking: ‘als iemand zonder aars die dringend schijten moet’. In een groot toilet-gedicht spot hij vrijmoedig met de modieuze maatschappelijke meningen. ‘Wc-bezoek’ is volgens hem steeds vaker een kwestie die leidt tot ‘gezeik en massahysterie./ Er zijn immers ook transseksuelen/ non-binairen, transgenders (…) mensen van wie het geslacht/ de stoelgang verheft tot een/ vraagstuk van nationaal belang’.

Hij beseft met zijn drastische ideeën ‘geen zieltjes’ te winnen. Toch davert hij gewoon door, bijvoorbeeld in ‘Lulpraat’ met een lange lijst omschrijvingen van zijn orgaan: ‘mijn buikbanaan, mijn periscoop, mijn wonderworst.’ Een ‘Pleidooi voor meer humor in de poëzie’ bestaat slechts uit ruim een pagina HAHA. Een dubbelzinnig HAHA (wordt de stelling bespot of waargemaakt?), zoals heel de bundel dubbelzinnig is.

In deze parodie op de poëzie gaat namelijk prachtige poëzie schuil. Voor mijn zijn gedichten als ‘Mensen’ (een opsomming van mensentypes die niet deugen) en ‘Vader’ (waarin zijn achteloos verspilde zaadjes verhaal komen halen) hoogtepunten in de dichtkunst van de eenentwintigste eeuw. Andy Fierens, een literaire nazaat van Jules Deelder, Tom Lanoye en Ilja Leonard Pfeijffer, laat de poëzie balanceren op het koord van waarachtigheid, waagstuk, weerbarstigheid, wonder én wenselijke wansmaak.

Mario Molegraaf

De Trompetten van Toetanchamon, Uitgeverij De Bezige Bij, paperback, 120 pag., € 22,99
ISBN: 9789403163710