gepubliceerd op 15 mei 2022
Boekenactie MdNL: ‘Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland’ van Kester Freriks en Martijn Storms

ght="840" srcset="https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2022/05/Freriks-grensverkenningen.jpg 527w, https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2022/05/Freriks-grensverkenningen-188x300.jpg 188w, https://www.mdnl.nl/wp-content/uploads/2022/05/Freriks-grensverkenningen-94x150.jpg 94w" sizes="(max-width: 527px) 100vw, 527px" />

Op 11 juni aanstaande zal Kester Freriks tijdens het middagprogramma van onze Jaarvergadering spreken over zijn nog te verschijnen nieuwe boek Grensverkenningen, dat hij samen met Martijn Storms schreef. Speciaal voor de leden van de MdNL biedt Uitgeverij Athenaeum de mogelijkheid Grensverkenningen met korting aan te schaffen bij uw plaatselijke boekhandel.

In de UB Leiden bevindt zich een rijke collectie oude kaarten en atlassen die de Leidse verzamelaar en Maatschappij-lid Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872) honderdvijftig jaar geleden aan de universiteit schonk. Een groot aantal kaarten in deze collectie beeldt grenzen af. Grenslijnen, waterlinies, riviergrenzen, staatsgrenzen, dijken en sloten, zelfs de grens tussen eb en vloed of tot waar klokgelui hoorbaar is. Natuurschrijver Kester Freriks en conservator Martijn Storms brengen de papieren collectie tot leven.

Kester Freriks ging door heel Nederland op zoek naar de grenzen van vroeger in het landschap van nu. Hij volgde oude grenslijnen die in het verre verleden getekend zijn, kon ze aanraken en er langslopen. Gaandeweg ontstaat een caleidoscopisch beeld van de omgang van de mens met het landschap. Hoe kleiner en dichter bevolkt het land, hoe meer grenzen. Ook de ligging van Nederland, deels onder de zeespiegel, vraagt om het trekken van grenzen. Na lezing is er maar één conclusie: grenzen zijn onlosmakelijk verbonden met het échte Nederland en het Nederlandse landschap.

Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland verschijnt op 2 juni bij Uitgeverij Athenaeum als paperback en telt 248 pagina’s. Leden van de MdNL kunnen deze titel in de boekhandel aanschaffen voor € 22,50 in plaats van € 24,99.

Stuur hiervoor vóór 1 juni een e-mail naar webredactie@mdnl.nl o.v.v. Grensverkenningen. U ontvangt dan een kortingsbon per e-mail, die u kunt printen en vervolgens inleveren bij uw plaatselijke boekwinkel.