donderdag 19 mei 2022 om 20:30 uur
Online programma
gepubliceerd op 7 mei 2022
Online boekensalon over ridderroman ‘De Limborch’

Op donderdagavond 19 mei presenteert de UB Leiden weer een nieuwe online boekensalon via Youtube, dit keer over de veertiende-eeuwse ridderroman De Limborch. Van ontvoerde jonkvrouw tot avontuurlijk zoektocht en van verhitte strijd tot hoofse liefde: De Limborch heeft het allemaal. Op zoek naar Margriete beleeft haar broer Heinric talloze avonturen en maakt hij als onbesuisde jongeling een hoofse ontwikkeling door, die hem laat zegevieren op alle fronten. De Limborch is daarmee een echte veertiende-eeuwse young adult-roman.

Tijdens de online boekensalon spreekt hoofdconservator Garrelt Verhoeven met Ingrid Biesheuvel, mediëvist en vertaler, Geert Warnar, universitair hoofddocent Middelnederlandse Letterkunde, en Nikki Borreman, docent Nederlands. Hij gaat met hen in gesprek over het vertalen van de oorspronkelijke teksten in het Middelnederlands en Ripuarisch naar aantrekkelijke proza voor de hedendaagse lezer. Daarnaast wordt de avontuurlijk zoektocht van Heinric uitvoerig belicht. André Bouwman, conservator middeleeuwse handschriften, presenteert tot slot een van de meest complete en oudste handschriften van De Limborch en enkele overgeleverde fragmenten uit de Leidse collecties.

Aanmelden

De online boekensalon begint donderdag 19 mei om 20:30 uur en is via deze link te volgen. Aanmelden voor de boekensalon is niet nodig. Uiteraard kunt u deze boekensalon (als ook alle voorgaande) later terugkijken op de website van de UB Leiden.