gepubliceerd op 13 mei 2022
Nieuw in de DBNL: Top Naeff

Schrijfster Top Naeff was al goed vertegenwoordigd binnen de DBNL (zo vindt u daar bijvoorbeeld haar bekendste boek School-idyllen), maar het aanbod van haar werk wordt deze maand nog verder uitgebreid met twee jeugdboeken. In De tweelingen (1901) staan de zeventienjarige tweelingzusjes Abramine en Annie centraal. ’t Veulen (1903) gaat over de vrolijke Jo Welders, die als gezelschapsdame van een deftige oude vrouw aan de slag gaat. Beide meisjesboeken verschenen na het succesvolle School-idyllen en werden zeer positief ontvangen. ’t Veulen werd bijvoorbeeld warm aanbevolen in De nieuwe courant van 15 oktober 1903: ‘dit is nu eens waarlijk een gezond boek, vol frisschen humor, een heerlijk boek voor onze jonge meisjes’.

Verder treft u deze in de DBNL deze maand onder meer een aantal streekromans aan. De historische streekromans Heuvings Haardstee (1950) en Liefde in het oude landschap (ca. 1946) van Johan Hidding spelen zich af in Drenthe. H.J. van Nijnatten-Doffegnies’ Moeder Geerte. Omnibus 1 (1971) bevat twee romans over boerendochter Geerte van de Voskule, die in de negentiende-eeuwse Achterhoek een bestaan probeert op te bouwen. Nu geen tranen meer (1971) van Annie Oosterbroek-Dutschun is het derde deel in een trilogie over de rijke boerenfamilie Bronkhorst uit de IJsselstreek.

Klik hier voor een volledig overzicht van alle nieuwe DBNL-titels van mei.

En klik hier voor het levensbericht van Top Naeff in ons Jaarboek 1952-1953, geschreven door Marie Schmitz.