Spui25 over Lyriek, lyrics en literatuurlessen
Maandag 11 april 2022
om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 2 april 2022
Forumdiscussie: Lyriek, lyrics en literatuurlessen

Onder de vlag van Nieuwe wegen in de Nederlandse letterkunde organiseert Spui25 op maandagmiddag 11 april aanstaande in Amsterdam een forumdiscussie over lyriek, lyrics en literatuurlessen. In de Nederlandstalige literaire cultuur van nu lijken duizend bloemen te bloeien: van spoken word en graphic novels tot creatieve podcasts. Tegelijkertijd zijn er steeds meer zorgen over de literaire geletterdheid van jongeren: voelen zij zich nog wel aangesproken door al die literatuur? Ook zet het toegenomen inzicht in het belang van inclusiviteit aan op een herwaardering van canonieke, soms heel omstreden teksten en schrijvers. Het landschap van de Nederlandse letterkunde, kortom, verandert in hoog tempo.

Drie letterkundigen gaan met elkaar in gesprek. Aafje de Roest (Universiteit Leiden) vertelt over haar onderzoek naar hiphop en culturele identiteitsvorming in online Nederlandse jeugdcultuur. Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen) gaat in op actueel onderzoek naar omgaan met leesbevordering in het Nederlandse literatuuronderwijs. Gaston Franssen (Universiteit van Amsterdam) presenteert nieuw onderzoek naar de impliciete regels die gelden voor het lezen van omstreden schrijvers.

Aanmelden

De middag vindt op 11 april plaats bij Spui25 van 17:00 tot 18:30 uur. Deelname is gratis maar u dient wel te reserveren via deze link.