gepubliceerd op 24 maart 2022
Poëzie van nu 6: ‘Placebomens’ van Emma van Hooff

Mario Molegraaf belicht in deze rubriek recent verschenen bundels van Nederlandse en Vlaamse dichters. Deze keer schrijft hij over Placebomens van Emma van Hooff:

Zulke onklassieke klassieke gedichten las ik zelden. ‘Kijkt de god met zijn veelbesproken lever/ er nog van op als de adelaar rukt aan zijn buik,’ schrijft Emma van Hooff (1997) in haar denderende debuutbundel Placebomens over Prometheus. De antieke god krijgt niet alleen een moderne jas, maar er is onder veel meer ook sprake van een donorlever.

In een andere cyclus verwijst de dichteres naar ‘de granaatappelpitjes van persephone/ als de verleiding voor het zoveelste/ makke grietje’. Met granaatappels, of eigenlijk met het tovermiddel daarin, werd volgens de mythe Persephone verleid om elk najaar naar haar man in de onderwereld terug te keren. Of in Emma van Hooffs woorden: ‘de winter ontvluchten/ in een warme hel/ op handen gedragen/ als trofee’. Ze tekent een geheel nieuw hiernamaals, daar ‘aankomen is vreselijk voor twijfelkonten/ kiezen moet je tussen die twee bergen daar’.

Deze nieuwkomer in de dichtkunst overrompelt je met wonderlijke wijsheden: ‘als ik iedere dag drie uur krijg om te leven/ ben ik meestal binnen een uurtje klaar’. Ze kan het lichaam vergelijken met een kattenluik, laat een struik veranderen in een ov-incheckpoortje en is in iedere regel hoogst persoonlijk aanwezig. Ze noemt zichzelf regelrecht bij naam: ‘Emma van Hooff ziet de angst’. Dat doet ze in een reeks waarin Pandora rondwaart, de eerste vrouw, berucht door de fraaie doos met vreselijke inhoud. De dichteres slaat terug met het besluit ‘iedere dag een dreigbrief aan Pandora te schrijven’.

Pandora, Persephone, Prometheus, en er is nog de p van Placebomens in deze bundel. Placebo is geen persoon uit de Griekse mythologie, wel wortelt de nieuwe term in het oude Latijn, een beetje zoals deze eigentijdse gedichten in de Oudheid wortelen. De vijfde p laat de dichter onvermeld, de p die riskanter is dan Pandora, lenteachtiger dan Persephone, vermeteler dan Prometheus. De p van poëzie, het toppunt van placebo, zeker wanneer er iemand als Emma van Hooff achter zit, een pil die volgens de statistieken niets doet maar heel je psyche verandert.

Placebomens, Uitgeverij Atlas Contact, paperback, 64 pag., € 19,99
ISBN: 9789025470838