Donderdag 10 maart 2022
om 17:00 uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam
gepubliceerd op 24 februari 2022
Gymnasium: geschiedenis van een eliteschool

Naar aanleiding van het verschijnen van Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool organiseert Spui25 op donderdagmiddag 10 maart aanstaande een gratis toegankelijk programma rondom dit schooltype. Het gymnasium bestaat sinds 1876. Hoe komt het dat scholieren veel tijd willen besteden aan dode talen? Wat bepaalt de wonderlijke aantrekkingskracht van die geheimtaal? En waarom wekt die tevens weerzin op?

Het gymnasium was lang de enige weg naar alle universiteiten. De gymnasiale cultuur heeft vele decennia doorstaan en bloeit nog altijd. Gymnasiasten kunnen zingen in het Latijn, weten wat ceterum censeo betekent en wanneer Caesar werd vermoord. De exclusiviteit en kennis van sociale codes leidden tot een hoogopgeleide klasse met een gevoel van wederzijdse herkenning. Zo werd het de eliteschool van Nederland. Hoe kijken we nu aan tegen dit instituut? En heeft het naast een rijke traditie, ook nog altijd een bloeiende toekomst?

Naar aanleiding van de boekpresentatie van Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool van Diederik Burgersdijk onderzoekt Spui25 deze middag geschiedenis en toekomst van deze veelbesproken schoolsoort. Naast auteur Diederik Burgersdijk spreekt ook Kurano Bigiman, docent klassieke talen, over deze onderwerpen. Maurice Seleky treedt op als moderator.

Aanmelden

Deze themamiddag begint om 17:00 en vindt plaats in Spui25, Amsterdam. Aanmelden kan via deze link.