donderdag 27 januari 2022 om 17:00 uur
Online programma
gepubliceerd op 14 januari 2022
Boeken uit het Huis: ‘Roerige tijden’ van Ingrid Winterbach

Het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam organiseert in samenwerking met de Taalunie een serie maandelijkse presentaties van boeken op het gebied van de Afrikaanse literatuur, geschiedenis en biografie: ‘Boeken uit het Huis’. Het doel van ‘Boeken uit het Huis’ is de bekendheid van de Afrikaanse taal en de Afrikaanstalige literatuur in de breedste zin van het woord in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd te bevorderen. Elke laatste donderdag van de maand vindt er een presentatie plaats tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De presentaties worden gelivestreamd via het officiële Zuid-Afrikahuis YouTube-kanaal waarbij de kijker live vragen kan stellen via de chat. Natuurlijk zijn alle afleveringen van ‘Boeken uit het Huis’ ook op elk gewenst moment terug te kijken.

Op donderdagmiddag 27 januari zal Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, met Ingrid Winterbach in gesprek gaan over haar roman Roerige tijden. Ook de Nederlandse vertaler van de roman, Robert Dorsman, zal aan het gesprek deelnemen.

Roerige tijden (Afrikaanse titel: Troebel tyd) is Winterbachs derde roman in Nederlandse vertaling. Inmiddels is een aantal van haar romans ook in het Engels en Frans vertaald. Voor Roerige tijden kreeg ze in 2018 de Groot Afrikaanse Romanwedstrydprys toegekend. De roman biedt een verrassende kijk op moderne angsten in een tijd van wereldwijde crises toegespitst op de actuele toestand in Zuid-Afrika: de milieuproblematiek, ongelijkheid, neoliberalisme en kunstmatige intelligentie.