gepubliceerd op 24 januari 2022
De Leedvermaak-trilogie van Judith Herzberg op de planken

Vanaf maart 2022 speelt Het Nationale Theater de legendarische theaterstukken Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001) van Judith Herzberg, een van onze meest gewaardeerde en gelauwerde auteurs en tevens erelid van de MdNL. Drie stukken, waarin drie generaties worden gevolgd van een familie die is getekend door trauma’s.

Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien acteurs en zes livemusici tekenen voor een bijzondere theateravond.

Het Nationale Theater maakt van woensdag 16 maart tot en met donderdag 26 mei 2022 een tour langs de theaters met deze trilogie. Klik hier om de speeldata te bekijken.

Lezen met Leedvermaak

Naar aanleiding van de uitvoering van de trilogie organiseert Het Nationale Theater Lezen met Leedvermaak: actief aan de slag met de toneeltekst en samen als leesclub naar de voorstelling. In twee avonden leest u de hele toneeltekst en hoort u alle achtergronden. Na het zien van de voorstelling komt de groep nog een keertje samen om na te praten.

Lees onder deskundige begeleiding de theatertekst van de Leedvermaak-trilogie. Kies een rol en lees de tekst (hardop!). Iedereen komt aan bod. Rond de tafel ontstaat een beeld van de voorstelling én een dialoog over de personages, hun motieven en de dieperliggende thema’s.

Zie deze link voor meer informatie over Lezen met Leedvermaak.