gepubliceerd op 2 januari 2022
Eenmaal, andermaal: boekveilingen van enkele bijzondere Nederlandse collecties

Bij Uitgeverij De Buitenkant is de lustrumuitgave van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen verschenen: Eenmaal, andermaal! Boekveilingen van enkele bijzondere Nederlandse collecties in de twintigste en vroeg-eenentwintigste eeuw. Uit deze bundel blijkt dat lang niet alle boekenverzamelingen hun verzamelaar overleven. Dat kan op het eerste gezicht een droeve constatering zijn, en op het tweede een optimistische.

Ongeveer veertig jaar geleden werd bij veilinghuis Beijers in Utrecht een collectie van een verzamelaar geveild. De bezoekers zaten aan een grote tafel met aan het hoofd de veilingmeester. Nadat een duur boek een nieuwe eigenaar had gevonden, stond plotseling een van de bezoekers op en zei dat het toch een treurige situatie was dat nu alweer een complete verzameling uiteenviel. De veilingmeester zei: “Ik las een korte pauze in om dat eens te bespreken.” Na nog een rondje koffie vroeg hij: “Wie heeft vanavond mede door deze veiling zijn collectie kunnen completeren of in belangrijke mate aanvullen?” Drie aanwezigen staken daarop een hand op.’

Eenmaal, andermaal! bevat bijdragen van o.a. Peter Pruimers, J.F. Heijbroek, Truusje Goedings en Paul van Capelleveen.

Eenmaal, andermaal! Boekveilingen van enkele bijzondere Nederlandse collecties in de twintigste en vroeg-eenentwintigste eeuw, Uitgeverij De Buitenkant, gebonden, 480 pag., € 40,-
ISBN: 9789083052152