gepubliceerd op 28 december 2021
Bijzonder vermaak in de nieuwe ‘Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman’

Kort voor de jaarwisseling is nog een nieuwe aflevering van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman verschenen. Nummer twee van de 44e jaargang telt bijna honderd pagina’s, met speciale aandacht voor eigentijds volksvermaak. De lezer wordt uitgenodigd om vogels te spotten en de kermis af te wandelen. Als er nog tijd is, kan de steven in de richting van de Watergraafsmeer gewend worden.

Ton Jongenelen schrijft hier over de koorddanser Pieter Magito en Cor de Vries volgt de tournee die professor Pinetti in 1789-1790 in de Republiek ondernam. Daarnaast tekent Sytze van der Veen voor een heerlijke analyse van een volksprent uit 1730, waarin een hele reeks van nonsensicale fenomenen ten tonele gevoerd wordt: van Eijergatje en Appelteef tot Jan-hen. Pieter van Wissing volgt het spoor van de mysterieuze schrijver M.V. en Dini Helmers brengt Zeeuwse vogels in beeld. Ooit gehoord van ‘schatsters’? Vrouwelijke taxateurs en die van de Watergraafsmeer worden door Bart Seelemeijer aan de vergetelheid ontrukt. Het nieuwe nummer bevatte enkele korte observaties en een bijzonder bruikbare lijst van recent verschenen studies.

Losse nummers (of een lidmaatschap van de Stichting Jacob Campo Weyerman) kunnen worden besteld via post@weyerman.nl

Zie voor meer informatie ook de website van de Stichting Jacob Campo Weyerman.